חוק חדלות פירעון

חוק חדלות פירעון

חוק חדלות פירעון

עבור אנשים הנמצאים במצוקה כלכלית קשה בה שיקים חוזרים, הבנקים לא מעניקים אשראי, הפכת ללקוח מוגבל, הוטלו עיקולים והגבלות נוספות, נציגי גבייה מתקשרים חדשות לבקרים - החוק החדש, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שינה את חייהם ולמעשה השפיע על היכולת להשתלב במהירות במרקם החיים הכלכליים ולחזור לשגרת חיים המיוחלת ללא חובות, ללא עיקולים וללא הגבלות.

תוכן עניינים

עבור אנשים הנמצאים במצוקה כלכלית קשה בה שיקים חוזרים, הבנקים  לא מעניקים אשראי, הפכת ללקוח מוגבל, הוטלו עיקולים והגבלות נוספות, נציגי גבייה מתקשרים חדשות לבקרים – החוק החדש, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שינה את חייהם ולמעשה השפיע על היכולת להשתלב במהירות במרקם החיים הכלכליים ולחזור לשגרת חיים המיוחלת ללא חובות, ללא עיקולים וללא הגבלות. 

חדלות פירעון– מהי חדלות פירעון ואיך היא באה לידי ביטוי? האם יש עורך דין מומחה להליכי חדלות פירעון? האם יש הבדל בין חדלות פירעון להליכי פשיטת רגל?

הגדרת חדלות פירעון – מיהו חדל פירעון?

חדלות פירעון הינו מצב כלכלי לפיו אין ביכולתו של אדם או תאגיד לשלם את חובותיו בין אם במועד ובין אם מדובר בתשלום עתידי ו/או סכום החובות וההתחייבויות של אדם או תאגיד עולה על שווי הנכסים. 

החוק החדש

ביום 15.09.2019 נכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר החליף את פקודת פשיטת הרגל. 

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הביא שינוי ממשי לגבי הגישה הבסיסית כלפי החייבים (יחיד והתאגיד) העומדים בפני הליכי חדלות פירעון. 

המחוקק קבע כי התכלית העיקרית של החוק מתייחסת לאופיו של הליך חדלות פירעון כהליך שיקומי – החוק מאפשר הזדמנות לחיים חדשים נקיים מחובות.

 

מטרות החוק

להיות חייב כסף זה דבר לא נעים – לא לאותו אדם שחב כספים ולא לנושים אשר מבקשים את כספם בחזרה. בחוק החדש, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, חל שינוי ממשי בהשוואה לדין הקודם (פשיטת הרגל), שכן החוק החדש מתייחס לאירוע חדלות פירעון כאל תאונה ("כשל רגעי") שיכול לקרות לכל אחד. מטרת המחוקק היא להחזיר למסלול תקין ולסייע בשיקום. החוק שם דגש על המטרות הבאות: 

  1. להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של היחיד – אופיו של הליך חדלות פירעון הינו הליך שיקומי, כאשר במהלכו הגורמים השונים ילוו את היחיד עד לשיקומו הסופי וימנעו מהיחיד להיקלע שוב לחובות. הדבר בא לידי ביטוי בכך שבמהלך ההליך תהיה האפשרות להמשיך ולנהל חשבון בנק, תהיה בקרה על הכנסות והוצאות היחיד, כאשר בסופו של דבר תהיה אף ליחיד האפשרות לעבור קורס הכשרה כלכלית נכונה. 
  2. להשיא את שיעור החוב שיפרע לנושים – תכלית זו משרתת את אינטרס הנושים אשר רוצים להיפרע מהחוב. היחיד יידרש לשתף פעולה במימוש נכסיו. 
  3. קידום שילובו מחדש של היחיד במרקם החיים הכלכליים – זוהי המטרה העיקרית של החוק והיא בעצם לאפשר ליחידים לפתוח דף חדש בחייהם אשר יאפשר את שילובם מחדש במרקם החיים הכלכליים. 

יחיד הנמצא במצב של חדלות פירעון אינו יכול לקיים שגרת חיים כלכלית נורמטיבית והדבר עלול להשליך על חיו הפרטיים, משפחתיים ואף על כבודו. לכן, המטרה העיקרית היא כי היחיד "יעמוד על רגליו מחדש" וישתלב שוב במרקם החיים הכלכליים. 

ההבדלים בין פשיטת רגל להליכי חדלות פירעון – מעבר מגישת החסד לגישה השיקומית

בעבר – היחיד נתפס כמי שיש לסלוח לו ולאפשר לו להשתחרר מחובותיו. 

בפסק דין ע"א 6416/01 בנבנישתי נ' כונס הנכסים הרשמי, פ"ד נז(4) 197 (2003) נקבע כי מטרות הליכי פשיטת הרגל הינם לכנס את מלוא נכסי החייב ולחלקם לנושים באופן המהיר, הזול, היעיל והשווה ביותר. בנוסף נקבע כי יש לאפשר ליחיד אשר נקלע למצב כלכלי קשה ואינו מסוגל לשלם את חובותיו, לקבל צו הפטר מחובות ולפתוח דף חדש בחייו. 

כיום – הגישה השתנתה ממעשה חסד עם החייב אל גישה חדשה של שיקום היחיד. מטרתה לטפל באירוע חדלות הפירעון ולסיימו בצורה מהירה ויעילה. 

השינוי בחוק מעביר את המשקל מ"חסד" ל"שיקום".  בדברי ההסבר לחוק הובהר כי החוק החדש מעגן את התפיסה כי חדלות פירעון הינה תוצאה של "תאונה כלכלית" שארעה בעקבות נסיבותיו חברתיות, כגון: חוסר ידע, התנהלות לא נכונה עם כספים, יוקר המחייה, צרכנות יתר, ריבוי במתן הלוואות ע"י גופים בנקאיים שונים ללא בקרה וכו'. 

חוק חדלות פירעון מעניק קיצור משמעותי להליך וזאת כאשר תקופת ההמתנה עד לדיון עומדת על כ- 12 חודשים בלבד. 

בנוסף, החוק החדש מגדיר את תקופת השיקום (כלל אצבע) ל- 36 חודשים מיום קיום הדיון והכל בהנחה שהחובות נוצרו בתום לב וכי היחיד שיתף פעולה במהלך ההליך.

מונחים חדשים בחוק החדש

החוק החדש הביא איתו מונחים חדשים לעולם חדלות הפירעון. 

להלן, מילון מושגים שמשווה בין המושגים המרכזיים שהיו במסגרת הליכי פשיטת הרגל, לבין המושגים הנמצאים בשימוש כיום במסגרת הליכי חדלות הפירעון.

פשיטת רגל חדלות פירעון
חייב יחיד
צו כינוס נכסים צו פתיחת הליכים
חברה תאגיד
תכנית פירעון תכנית לשיקום כלכלי
מנהל מיוחד לנכסי החייב נאמן ליישום הליך חדלות הפירעון
כונס הנכסים הרשמי הממונה על הליכי חדלות הפירעון ושיקום כלכלי
חקירה בירור

 

ניתן להיווכח כי שינוי המושגים בהליך מצביע על שינוי הגישה. מדובר בהליך כלכלי, ללא כל אשם, ולכן ההתייחסות הינה הרבה יותר ידידותית.

 

ערכאת השיפוט

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שינה את ערכאות השיפוט.

בעבר – במסגרת הליכי פשיטת הרגל הסמכות לדון בהליכים הייתה אך ורק לבית המשפט המחוזיים השונים. 

כיום הסמכות הנתונה הינה סמכות מקבילה לבית משפט השלום והן ללשכת ההוצאה לפועל. 

 לגבי חייב שהוא יחיד – חובות מתחת לסך של 161,236 ₪ הסמכות לדון מוקנית לרשם ההוצאה לפועל.
                                      חובות מעל לסך של 161,236 ₪ הסמכות לדון מוקנית לבית משפט השלום. 

לגבי חייב שהוא תאגיד – הסמכות לדון נותרה בבית משפט המחוזיים השונים. 

פרוצדורה של הליך חדלות פירעון

א. בקשה למתן צו פתיחת הליכים 🡨  ב. מתן צו פתיחת הליכים + מינוי נאמן + הקפאת הליכים והגבלות
🡨 ג. תקופת ביניים: בדיקת מצבו הכלכלי של היחיד: בירור, הערכת שווי הנכסים וגובה החובות, מוגש ע"י הנאמן דו"ח ממצאי בדיקה.🡨 ד. צו לשיקום כלכלי: מוגשת הצעת ממונה לתוכנית לשיקום כלכלי ומתקיים דיון במעמד הצדדים ובו ניתן צו לשיקום כלכלי  🡨 ה. יישום הצו : 1. תשלום צו תשלומים 2. מימוש נכסים לא מוגנים  🡨 ו. מתן צו הפטר וחלוקת דיבידנד לנושים.  

ניתן לראות דוגמאות נוספות כאן

א. בקשה למתן צו פתיחת הליכים
הגשת בקשה למתן צו פתיחת הליכים זוהי התחנה הראשונה שעל היחיד לעבור כדי לפתוח דף חדש בחייו.
חוק חדלות פירעון מאפשר ליחיד, נושה והיועץ המשפטי לממשלה להגיש בקשה למתן צו פתחת הליכים.
(ישנם גם מקרים בהם ניתן להגיש בקשה גם ע"י בעל תפקיד זר).

1. כאשר סך החובות עולים על 53,745 ₪ אך אינם גבוהים מ- 161,236 ₪ הבקשה תוגש ללשכת ההוצאה לפועל.

2. כאשר סך החובות עולה על 161,236 ₪ הבקשה תוגש לממונה על הליכי חדלות פירעון וההליך יתנהל בפני הממונה ובפני בית משפט השלום. 

(הסכומים נכונים לשנת 2023 וצמודים למדד ולכן משתנים מדי שנה). 

היחיד נדרש לצרף לבקשה מסמכים רבים ותצהיר על הסתבכותו הכלכלית וכן לצרף דו"ח (טופס 5 לתקנות חדלות פירעון ושיקום כלכלי) עם אסמכתאות ובו לפרט הדברים הבאים:

      • פרטים אישיים של היחיד (שם, שם משפחה, תעודת זהות, תאריך לידה, סטאטוס וכו')
      • כתובת מגורים נוכחית
      • מקצוע והשכלה
      • פרטי בן/ בת הזוג (כולל ידוע בציבור)
      • פרטי ילדים
      • פירוט הכנסות היחיד והתא המשפחתי
      • פירוט הוצאות היחיד והתא המשפחתי
      • פירוט חובות כל החובות וכן הערביות שנתן היחיד
      • תביעות והליכי גביה שהיחיד מנהל או מתנהלים כנגדו
      • הליכי הוצאה לפועל
      • נכסים הרשומים על שם היחיד
      • חשבונות בנק שיש ליחיד

בנוסף, נדרש היחיד לחתום על כתב ויתור על סודיות – טופס 6 תקנה 21א לתקנות חדלות פירעון ושיקום כלכלי- התשע"ט 2019.

ב. מתן צו פתיחת הליכים ומינוי נאמן
כאמור, בקשת היחיד למתן צו פתיחת הליכים תוגש לממונה על הליכי חדלות פירעוןהממונה יבחן את בקשת היחיד וככל ויימצא כי אכן היחיד אינו מסוגל לשלם את חובותיו וכי התמלאו התנאים המקדמיים למתן הצו מתקיימים (סמכות מקומית, זיקת היחיד לישראל, כשרות משפטים, חדלות פירעון, תום לב, תועלת לצדדים) אז יינתן צו פתיחת הליכים וזאת בתוך 30 ימים מיום הגשת הבקשה. הודעה על מתן הצו תפורסם לציבור באתר האינטרנט של משרד המשפטים וכן תישלח הודעה לכל הנושים הידועים של היחיד.במסגרת צו פתיחת ההליכים ימונה נאמן על יישום הליכי חדלות פירעון מתוך מאגר הנאמנים של משרד המשפטים, כאשר תקפידו של הנאמן הוא לבצע בירור (חקירה) בדבר קריסתו הכלכלית של היחיד ולמפות את מלוא נכסיו וחובותיו של היחיד. כמו כן, ייקבע ליחיד צו תשלומים חודשי אותו יידרש לשלם עד למועד הדיון בעניינו. בנוסף, החוק מסדיר את עיכוב ההליכים כנגד היחיד אשר קיבל צו פתיחת הליכים. מרגע מתן הצו לא ניתן לפתוח בהליכי גבייה של חובות עבר כנגד היחיד ולא ניתן להמשיך בהליכי גבייה אשר טרם הושלמו על חובות העבר. עיקולים שהוטלו בהליכי הוצאה לפועל בטלים ממועד מתן צו פתיחת הליכים. והחלק החשוב- מרגע מתן צו פתיחת הליכים, רשאי היחיד לפתוח חשבון בנק אשר יעמוד ביתרת זכות והבנק איננו רשאי לסרב לפתיחת חשבון בנק ליחיד רק משום שהוא מצוי בהליכי חדלות פירעון.

ג. תקופת ביניים
מרגע מתן הצו תחל תקופת ביניים. תקופה של בירור ובדיקה כאשר בסופה יגובש צו לשיקום כלכלי.

בתקופה זו יידרש היחיד לשלם סכום חודשי אשר נקבע במסגרת צו פתיחת הליכים. צו התשלומים יתבסס על קביעת דמי מחיה לפי צרכיו של היחיד והתא המשפחתי.בנוסף, הכלי לצורך פיקוח על התקדמות ההליך ועל שיקומו של היחיד הינו הגשת דוחות חודשיים בידי היחיד על הכנסותיו והוצאותיו השוטפות ולצרף אסמכתאות מתאימות. כמו כן, הנאמן על יישום הליכי חדלות פירעון יבצע בירור (חקירה) מקיף ליחיד.בסיום תקופת הביניים, הנאמן יפעל להגשת דוח ממצאי בדיקה. דוח זה יוגש לממונה בתוך 90 ימים ממועדמתן צו פתיחת הליכים ויכלול בתוכו את הפרטים הבאים:

      • מקצועו והשכלתו של היחיד.
      • נכסי קופת הנשייה והצעה לאופן מימשם. 
      • פעולות אותם ביצע הנאמן בתקופת הביניים. 
      • תביעות החוב אותן אישור ותביעות חוב אשר תלויות ועומדות.
      • פעולות היחיד ונסיבות היווצרות החובות. 
      • התנהלות היחיד בהליך.
      • פעולות שביצע היחיד הנחזות להיות העדפת נושים, גריעת נכסים מקופת הנשייה (הברחת נכסים) 
      • התייחסות לעסקו של היחיד, פוטנציאל השתכרותו והמלצה לסיום ההליך בעניינו של היחיד.

ד. צו לשיקום כלכלי

תקופת הביניים מסתיימת במתן צו לשיקום כלכלי (צו הפטר מותנה). 

בתוך 60 ימים ממועד הגשת דוח ממצאי בדיקה, מגבש הממונה הצעת תוכנית לשיקומו הכלכלי של היחיד. ההצעה מוגשת לבית המשפט ומעוברת לעיון הנושים. ההצעה תידון במהלך הדיון. 

הצעת הממונה תכלול: 

      • ממצאים לפי דוח ממצאי הבדיקה של הנאמן (בצירוף הדוח). 
      • התקיימות התנאים למתן חובת תשלומים או למתן הפטר לאלתר. 
      • התקיימות התנאים להארכת או קיצור תקופת התשלומים. 
      • בית המשפט יקיים דיון בהצעה וככל וימצא לנכון ייתן בסיומו של הדיון צו לשיקום כלכלי ובו תוכנית לפירעון החובות ולשיקומו הכלכלי של היחיד.

ה. הפטר חובות

צו הפטר מוגדר בסעיף 174(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. 

ההפטר הינו הסיבה העיקרית לפניית היחיד להליך חדלות פירעון והתוצאה המיוחלת של כל פונה. 

הפטר כשמו כן הוא: פטור (מחיקה) מחובות.

למעשה, בתום תקופת התשלומים של תכנית השיקום יהיה היחיד פטור מיתרת חובות העבר שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה.

צו התשלומים בתקופת השיקום ייקבע על סמך מספר פרמטרים וייקבע לפי גורמים משתנים הכוללים: נתונים אישיים (נשוי/רווק, ילדים קטינים או בגירים וכו'), גובה החובות, גובה ההכנסות וההוצאות בפועל של התא המשפחתי, דמי מחייה בכבוד, נכסים הרשומים ע"ש היחיד (נכסי מקרקעין, קרן השתלמות, כספי פיצויים וכו'), המצב הבריאותי של היחיד והתא המשפחתי, פוטנציאל ההשתכרות של היחיד וכו'. 

בשלב זה ניתן להיעזר במחשבון הזכאות להפטר מחובות אותו הכנו עבורכם: 

           מעבר למחשבון זכאות להפטר

אבל חשוב לדעת כי רק לאחר בדיקה קפדנית של התמונה המלאה אודות המצב הכלכלי, המשפחתי הבריאותי של כל התא המשפחתי ניתן להעריך בצורה מושכלת את הסכום אותו יידרש היחיד לשלם בהליך.

לכן, בחירת עורך דין מומחה בהליך חדלות פירעון הינה חשבוה ביותר והיא זו שתעשה את ההבדל המשמעותי ותבוא לידי ביטוי בתוצאה הסופית לה מייחל כל פונה להליך חדלות פירעון. 

משרדנו ישמח ללוות אתכם לדרך חדשה תוך מחיקת החובות בתשלום הנמוך ביותר ככל הניתן ובדרך המהירה ביותר. 

אז בואו נתחיל.

נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע לכם לצאת לדרך חדשה – לייעוץ ללא התחייבות השאר פרטים

לפגישת ייעוץ ללא התחייבות עם עורך דין חדלות פירעון ממשרדנו מלאו את הטופס ליצירת קשר או סמסו הודעת וואטספ או חייגו 

 

שאלות תשובות

לייעוץ ללא התחייבות:

אביעד בללתי משרד עורכי דין

המייל שלנו

[email protected]

לייעוץ ללא התחייבות השאר פרטים

מאמרים באותו נושא שאולי יעניינו אותך:

חוק חדלות פירעון

עבור אנשים הנמצאים במצוקה כלכלית קשה בה שיקים חוזרים, הבנקים לא מעניקים אשראי, הפכת ללקוח מוגבל, הוטלו עיקולים והגבלות נוספות, נציגי גבייה מתקשרים חדשות לבקרים - החוק החדש, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, שינה את חייהם ולמעשה השפיע על היכולת להשתלב במהירות במרקם החיים הכלכליים ולחזור לשגרת חיים המיוחלת ללא חובות, ללא עיקולים וללא הגבלות.
דילוג לתוכן